Europafacket kräver tak för värme vid arbete

ARBETSMILJÖ2022-08-16

Efter sommarens värmeböljor vill Europafacket se EU-gemensamma regler för hur varmt det får vara på jobbet. På Arbetsmiljöverket är man tveksam till förslaget, rapporterar Europaportalen.

Europafacket, som samlar fackliga organisationer inom EU, anser att det är dags att ge arbetande människor ett bättre skydd mot effekterna av klimatförändringen. I juli avled två arbetare i Spanien av värmeslag, och 2020 dog tolv personer i värmerelaterade arbetsolyckor i Frankrike, noterar Europafacket i ett uttalande.

Europafacket hänvisar till forskning som visar att den bästa arbetstemperaturen är 16 till 25 grader, och att risken för olyckor ökar vid temperaturer över 30 grader. Men endast sex länder i Europa – Belgien, Ungern, Lettland, Montenegro, Slovenien och Spanien – har enligt Europafacket i dag någon form av maxtemperatur i lagar om arbetsmiljön.

Svenska Arbetsmiljöverket anser dock inte att något tak för värme vid arbete är en god idé, rapporterar Europaportalen. Avdelningsdirektör Per Nylén säger till nyhetssajten att det är bättre att göra en riskbedömning på individnivå, och då ta hänsyn till andra faktorer, såsom hälsoaspekter, strålningsvärme, luftfuktighet och arbetsintensitet.

”Individuella riskbedömningar av helhetssituationen är en högre nivå av säkerhet”, säger han till Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA