Europafacket kräver tak för värme vid arbete

ARBETSMILJÖ2022-08-16
Efter sommarens värmeböljor vill Europafacket se EU-gemensamma regler för hur varmt det får vara på jobbet. På Arbetsmiljöverket är man tveksam till förslaget, rapporterar Europaportalen.

Europafacket, som samlar fackliga organisationer inom EU, anser att det är dags att ge arbetande människor ett bättre skydd mot effekterna av klimatförändringen. I juli avled två arbetare i Spanien av värmeslag, och 2020 dog tolv personer i värmerelaterade arbetsolyckor i Frankrike, noterar Europafacket i ett uttalande.

Europafacket hänvisar till forskning som visar att den bästa arbetstemperaturen är 16 till 25 grader, och att risken för olyckor ökar vid temperaturer över 30 grader. Men endast sex länder i Europa – Belgien, Ungern, Lettland, Montenegro, Slovenien och Spanien – har enligt Europafacket i dag någon form av maxtemperatur i lagar om arbetsmiljön.

Svenska Arbetsmiljöverket anser dock inte att något tak för värme vid arbete är en god idé, rapporterar Europaportalen. Avdelningsdirektör Per Nylén säger till nyhetssajten att det är bättre att göra en riskbedömning på individnivå, och då ta hänsyn till andra faktorer, såsom hälsoaspekter, strålningsvärme, luftfuktighet och arbetsintensitet.

”Individuella riskbedömningar av helhetssituationen är en högre nivå av säkerhet”, säger han till Europaportalen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.