Europeisk polislag kan hota integriteten

EU2008-01-24

Enligt Prümfördraget ska polismyndigheter i EUs länder få rätt att söka i varandras register. Nu varnar Datainspektionen för att fördraget hotar den personliga integriteten.

Prümfördraget ska beslutas av EUs ministerråd senare i år. Enligt förslaget ska polisen i samtliga EU-länder få rätt att söka i varandras DNA-, fingeravtrycks- och fordonsregister. I ett yttrande över fördraget pekar Datainspektionen på flera brister i fördraget.

Om en utländsk polis vill söka i det svenska fingeravtrycksregistret i brottsförebyggande syfte faller sökningen enligt fördraget under den lagstiftning som gäller i polisens hemland. Eftersom EU-länderna har olika regler för under vilka förutsättningar man får göra sökningar kan det leda till att den utländska polisen får rätt att göra sökningar som svensk polis inte får göra.

Det är också upp till varje EU-land att avgöra vilka personer som ska lagras i landets fingeravtrycks- och DNA-register och vilka regler som ska gälla för gallring av registren. Datainspektionen påpekar att flera länder i EU tillåter en betydligt mer omfattande registrering än vad som tillåts i Sverige och dessutom tillämpar mycket långa gallringstider. Datainspektionen menar att det måste finnas regler som säkerställer att uppgifter om exempelvis vittnen, målsäganden eller oskyldiga inte lämnas ut vid dessa sökningar.

Enligt Datainspektionens yttrande medför fördraget risker för den personliga integriteten och menar att EU-gemensamma dataskyddsbestämmelser som omfattar de nationella registren bör införas innan ett eventuellt rådsbeslut träder ikraft.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA