Facken nöjda med tjänsteuppgörelse

EU2006-02-21

Europaparlamentet har antagit ett nytt förslag till tjänstedirektiv. Kompromissen mellan socialdemokraterna och de konservativa innebär en kursändring – och en seger för fackföreningsrörelsen.

–Det gick i väldigt hög grad vår väg, säger Sven Svensson, chef för LOs, TCOs och Sacos Brysselkontor, om beslutet.

Han anser att fackets krav på att svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige nu tillgodosetts.

I uppgörelsen mellan parlamentets två största partigrupper, socialistgruppen och de konservativa, skrotas den kritiserade ursprungslandsprincipen som fanns i EU-kommissionens ursprungliga förslag. Principen innebar att tjänsteföretag som uppfyller reglerna i ett EU-land fritt skulle få sälja sina tjänster i andra medlemsländer. Kritiker har hävdat att det skulle hota den nationella arbetsrätten och kollektivavtalens ställning.

»Lämnat skyttegravarna«

Sven Svensson karaktäriserar uppgörelsen som ett försök att hitta pragmatiska lösningar.

–Man har lämnat de principiella skyttegravarna för att försöka öppna tjänstemarknaden.

Nu klargörs att varje land har rätt att tillämpa sina regler på arbetsmarknaden, inklusive kollektivavtal, men att rent diskriminerande hinder av olika slag inte får finnas.

Vänsterpartiet röstade nej

Även Europaparlamentets vänstergrupp, där svenska vänsterpartiet är med, stödde denna skrivning – men valde ändå att rösta emot den slutgiltiga texten. I debatten hävdade partiets Europaparlamentariker Jonas Sjöstedt att direktivet hotar löntagarnas rättigheter och riskerar att leda till social dumpning. Ett påstående som irriterar hans socialdemokratiske kollega Jan Andersson:

–Det är kvalificerat skitsnack. Vi har haft med oss Europafacket och alla de tre svenska centralorganisationerna. Vi har fått igenom kollektivavtalen, arbetsrätten, undantag för bemanningsföretagen och allt annat väsentligt. Säger man inte ja till det – vad fan säger man då ja till? Jag är oerhört besviken på Jonas Sjöstedt.

Den europeiska fackliga federationen för offentliganställda, EPSU, har uttryckt oro för hur direktivet kan påverka sektorer som avfallshantering och vatten- och elförsörjning, som i de flesta länder är offentliga åtaganden. Men enligt både Jan Andersson och Sven Svensson finns inga krav på att tjänster som i dag bedrivs i offentlig regi ska privatiseras eller konkurrensutsättas – det är upp till varje medlemsland att besluta om.

Den konservativa gruppen i Europaparlamentet skriver i ett pressmeddelande att direktivet kommer att öka trycket på att fler marknader öppnas för konkurrens. Men det tror inte Jan Andersson på:

–De motiverar sitt ja med att de tror att andra saker ska hända längre fram. Men de har fel.

Nytt förslag möjligt i mars

Parlamentet har också strukit ursprungsförslagets förbud mot krav på att företaget ska ha en representant i landet där tjänsterna säljs. Ett sådant förbud hade försvårat lokala förhandlingar och därmed indirekt hotat den svenska kollektivavtalsmodellen, enligt Sven Svensson.

Parlamentets nya text går nu tillbaka till EU-kommissionen, som lägger fram ett nytt förslag. Eventuellt finns det redo till EU-toppmötet i slutet av mars. Där kan i så fall EU-ländernas ledare skicka en tydlig signal om att de vill gå vidare på den av Europaparlamentet inslagna linjen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA