Facket godkänner undantag från Las

LAS2010-03-30
På många arbetsplatser går facket med på att göra precis de undantag från turordningsreglerna som arbetsgivaren vill göra. Det visar en granskning som Dagens Arbete har gjort.

Tidningen Dagens Arbete har undersökt hur vanligt det är att facket går med på att göra undantag från turordningsreglerna i Las. 100 personalansvariga på företag med minst 10 anställda, som sagt upp personal, har fått svara på om de gjort undantag från turordningsreglerna. Resultatet visar att de flesta fackförbund godkänner arbetsgivarens förslag till undantag: i tre av fyra fall går man med på arbetsgivarens linje.

Ändå vill 73 procent av de tillfrågade arbetsgivarna ändra Las för att ”garantera att kompetensen säkerställs” på företaget, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.