Facklig kritik av omlokalisering

SIDA2007-05-08

Nu är det klart vilka tjänster på Sida som ska lokaliseras till Gotland. Men facken är kritiska till urvalet och hur beslutet fattats.

Stämningen på Sida i Stockholm är mycket dålig just nu. Flera personer som berörs av flytten har kontaktat företagshälsovården, berättar avdelningsordföranden Christian Acevedo. Han är också kritisk till beslutsprocessen.

Godtyckligt, säger facket

–Facken har inte fått vara med när beslutet förbereddes och det finns inget skriftligt beslut. Urvalet känns godtyckligt och beslutet verkar inte genomtänkt. Det kommer att innebära en klar försämring för medarbetarna och inte minst allmänheten som får svårare att få ut allmänna handlingar, säger han.

Mellan 25 och 30 tjänster ska flyttas från Stockholm till Gotland. Tjänsterna finns på post-, personal-, ekonomi- och arkivenheterna.

Problem flytta arkivtjänster

Som han ser det är ett av de största problemen att tjänster på arkivenheten ska flyttas, vilket både ST och Jusek ifrågasatt. Enligt facken innebär det risker, dels med tanke på de problem man haft med det nya diariesystemet, dels för att närheten till IT-supporten minskar och tillräcklig bandbredd saknas till Gotland. Detta har facken också framfört i ett gemensamt uttalande till medlemmarna i april.

Generaldirektör Maria Norrfalk anser att kritiken är orättvis:

–Vi har under resans gång informerat dem om hur arbetet gått men de har inte varit med när själva förslaget tagits fram. Jag tror inte de hade velat vara med om att peka ut vilka arbetskamrater som måste flyttas. Deras kritik gäller att de inte fått läsa en skriftlig utredning, men en sådan har vi inte haft. Däremot har vi utrett mycket noga.

Litar på IT-förbindelserna

Enligt henne har bekymren med diariesystemet inte med Gotland att göra och hon ser inga problem med IT-förbindelserna.

–Nu ska vi arbeta med alla instrument som finns för dem som berörs och då har facken en jätteviktig roll, säger Maria Norrfalk.

En omställningsgrupp finns där facken är med. Flytten börjar i oktober och ska vara helt genomförd till 30 juni 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA