Fackligt bistånd får kritik

BISTÅND2009-02-24

LO-TCO Biståndsnämnd bris­ter i uppföljning och kvalitets­säk­ring av sina projekt. Dessutom är jämställdhetsperspektivet vagt och ofullständigt. Det framgår av en utvärdering som Sida låtit göra.

I en ännu opublicerad rapport har Sida utvärderat LO-TCO Biståndsnämnd. Biståndsnämnden är LOs och TCOs samarbetsorgan för internationellt fackligt utvecklingssamarbete och arbetet utvärderas årligen.

Lena Ingelstam, chef för team Civila samhället på Sida, säger att biståndsnämnden bör lägga mer kraft på att planera, implementera och följa upp projekten.

För att klara det behöver nämnden koncentrera sin verksamhet, menar hon.

– Det kan innebära att de får minska både antalet projekt och antalet länder.

Jämställdhetsarbetet får också kritik:

– Det behövs fler åtgärder för att förbättra kvinnors möjlighet att delta på samma villkor som män. Jag kan tycka att nämnden borde ha kommit längre.

Lena Ingelstam understryker att trots kritiken gör nämnden i de flesta delar ett mycket bra jobb.

– Jag har själv varit på plats och sett att man bidrar till att förbättra fattiga människors levnadsvillkor.

Torbjörn Strandberg, kanslichef på LO-TCO Biståndsnämnd, tycker att de som gjort utvärderingen inte riktigt har förståelse för fackliga utvecklingsprojekt.

– Det som ser ut som utspridda delar är en bit i ett pussel i samverkan med andra.

Han tycker dock att det är bra med en genomlysning av verksamheten. Men om det leder till färre projekt, det vill han inte lova.

– Utgångspunkten är de behov som finns.

Verkar i 70 länder

LO-TCO Biståndsnämnd finansierar ungefär 210 projekt i ca 70 länder. 2009 anslår Sida 119 miljoner kronor. Därutöver bidrar de fackliga organisationerna med en mindre del. ST har projekt i Västafrika, Colombia och Ukraina.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Bistånd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA