Fängelseskepp ingen lösning på platsbrist
Att inrätta anstaltsplatser på fartyg innebär höga kostnader, och går sannolikt inte snabbare än att ordna konventionella platser, visar en intern utredning från Kriminalvården.
Möjligheten att inrätta anstalter ombord på fartyg har diskuterats som en möjlig lösning på platsbristen inom Kriminalvården. Därför har myndigheten undersökt förutsättningarna att använda fängelseskepp.
Enligt ett pressmeddelande från Kriminalvården har utredningen bland annat granskat de rättsliga och fastighetsmässiga förutsättningarna. Slutsatsen är att en farkost på vatten knappast kan uppnå de krav som ställs för säkerhetsklass 1 och 2. Däremot finns inga hinder för att ombord bedriva verksamhet i säkerhetsklass 3, så kallade öppna anstalter.
Det finns enligt utredningen ett antal företag runt om i världen som hyr ut fartyg och pråmar som skulle kunna lämpa sig som anstalter. Men utredningen har inte identifierat några fördelar jämfört med att anpassa byggnader på land. Det kan enligt utredningen i bästa fall gå lika snabbt att skapa platser på skepp som att inrätta dem i en befintlig byggnad på land. Troligen är det dock mer tidskrävande, bland annat på grund av att det krävs särskilda tillstånd för verksamhet på vatten.
Utredningen konstaterar att det är osäkert om det är möjligt att få alla nödvändiga tillstånd. Det kan behövas ändrade detaljplaner om det ska vara möjligt att bedriva kriminalvård vid en hamnplats. Dessutom skulle det krävas olika former av bygglov, dels för fartyget i sig, dels för sådant som perimeterskydd, promenadgårdar och kompletterande lokaler.
Kostnaderna blir enligt utredningen dessutom avsevärt högre. Den årliga hyreskostnaden per intagen på ett skepp uppskattas till cirka 235 000 kronor, att jämföra med ungefär 75 000 kronor per intagen i en anstalt i säkerhetsklass 3 på land.
Utredningen har gjorts inom Kriminalvårdens avdelning för anstalt, häkte och frivård, i samarbete med fastighetsavdelningen, rättsavdelningen och ekonomiavdelningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.