Färre avlade examen förra året

HÖGSKOLAN2008-02-28

För första gången på mer än tio år minskade antalet avlagda examina i högskolan förra året. Den kvinnliga dominansen bland studenterna ökar, visar statistik från Högskoleverket.

Under de senaste tio åren har antalet avlagda akademiska examina ökat med 80 procent. Men trenden bröts förra läsåret, visar Högskoleverkets genomgång. Knappt 43 000 personer avlade examen för första gången under läsåret 2006/2007, en minskning med två procent jämfört med året innan. Ytterligare 15 000 individer som tagit examen tidigare avlade en ny examen under läsåret.

Kvinnliga studenter står för två tredjedelar av alla examina. Av de 25 största utbildningarna var det bara på högskoleingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna som majoriteten av dem som tog examen var män, cirka sjuttio procent. I övrigt domineras samtliga av kvinnor. De flesta har minst 70 procent kvinnor, och i många fall utgör de kvinnliga studenterna både 80 och 90 procent, redovisar Högskoleverket.

– Det är en bekymmersam utveckling. Vi har idag en könsuppdelad arbetsmarknad. För att bryta detta behöver vi få mindre könsskillnader i den högre utbildningen. Utan ett aktivt agerande finns det risk för att utvecklingen fortsätter i fel riktning, säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande. 

Lärosäten som är specialiserade på vårdutbildningar har den högsta andelen kvinnor bland examinerade, tillsammans med Lärarhögskolan i Stockholm. Bland högskolor med den högsta andelen kvinnor bland de examinerade finns också Danshögskolan.

Högst andel män bland examinerade har KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg som utbildar högskoleingenjörer och civilingenjörer. Relativt hög andel män bland de examinerade har också flera av de konstnärliga högskolorna i Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA