Färre utstationerade till Sverige

ARBETSMARKNAD2021-02-15

Under förra året minskade antalet utstationerade arbetstagare i Sverige, enligt Arbetsmiljöverket. 39 700 personer registrerades som utstationerade under 2020, en minskning med över 1 800 personer jämfört med året innan.

Anställda i utländska företag som skickas till Sverige för att jobba här en begränsad tid ska anmälas till Arbetsmiljöverket som utstationerad arbetskraft. Enligt myndighetens årsrapport för 2020 jobbar varannan utstationerad inom byggbranschen, sammanlagt 20 000 personer. Andra vanliga branscher är reparation och installation av maskiner. Datakonsulter och programmerare brukar hamna högt i statistiken, men inom IT-sektorn halverades antalet utstationerade förra året.

”Vi har en ganska stabil nivå på antalet utstationerade arbetstagare om man ser till totalen. Men under 2020 har det skett en minskning i vissa branscher, framför allt inom IT-branschen, och från vissa länder, till exempel Indien. Det är mest troligt en effekt av Coronapandemin”, kommenterar avdelningschef Arne Alfredsson vid Arbetsmiljöverket utvecklingen i ett pressmeddelande.

Allra flest utstationerade kommer enligt Arbetsmiljöverkets statistik från Polen, som står för ungefär var femte av dem som registrerats under 2020. Därefter kommer Tyskland, Litauen, Indien och Lettland. De flesta utstationerade arbetar i någon av de tre storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland eller Skåne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA