Färre utstationerade till Sverige

ARBETSMARKNAD2021-02-15
Under förra året minskade antalet utstationerade arbetstagare i Sverige, enligt Arbetsmiljöverket. 39 700 personer registrerades som utstationerade under 2020, en minskning med över 1 800 personer jämfört med året innan.

Anställda i utländska företag som skickas till Sverige för att jobba här en begränsad tid ska anmälas till Arbetsmiljöverket som utstationerad arbetskraft. Enligt myndighetens årsrapport för 2020 jobbar varannan utstationerad inom byggbranschen, sammanlagt 20 000 personer. Andra vanliga branscher är reparation och installation av maskiner. Datakonsulter och programmerare brukar hamna högt i statistiken, men inom IT-sektorn halverades antalet utstationerade förra året.

”Vi har en ganska stabil nivå på antalet utstationerade arbetstagare om man ser till totalen. Men under 2020 har det skett en minskning i vissa branscher, framför allt inom IT-branschen, och från vissa länder, till exempel Indien. Det är mest troligt en effekt av Coronapandemin”, kommenterar avdelningschef Arne Alfredsson vid Arbetsmiljöverket utvecklingen i ett pressmeddelande.

Allra flest utstationerade kommer enligt Arbetsmiljöverkets statistik från Polen, som står för ungefär var femte av dem som registrerats under 2020. Därefter kommer Tyskland, Litauen, Indien och Lettland. De flesta utstationerade arbetar i någon av de tre storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland eller Skåne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.