Fick 40 000 för nekad jobbintervju

DISKRIMINERING 2012-03-05
Det kostade Göteborgs stad 40 000 kronor att sortera bort en arbetssökande kvinna som var höggravid.

Ersättningen blev fastställd i en förlikning mellan Göteborgs stad och Diskrimineringsombudsmannen, DO, som förde kvinnans talan.

Kvinnan hade sökt en tjänst som HR-specialist på trafikkontoret i kommunen. Hon blev uppringd av den rekryterande chefen som ville kalla henne till en anställningsintervju, men när kvinnan talade om att hon skulle föda barn vilken dag som helst ställde chefen in intervjun.

Kvinnan anmälde händelsen till DO. Av anmälan framgår att hon i telefonsamtalet frågade om hon nekades intervju på grund av sin kommande föräldraledighet. Enligt kvinnan blev svaret: ”Ja. Jag behöver någon omgående och det finns nästan 160 sökande.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.