Fler beslut i asylärenden än någonsin

MIGRATIONSVERKET2016-10-26

Migrationsverket kommer att fatta fler beslut i asylärenden i år än någonsin. Enligt prognosen kommer 108 000 ärenden att avgöras 2016, vilket är 50 000 fler än under året innan.

Enligt Migrationsverkets prognos kommer Sverige under året att ta emot cirka 30 000 nya asylsökande. Samtidigt håller myndigheten på att beta av de många ärenden som upprättats efter det stora antalet asylsökanden som kom under hösten 2015.

Enligt prognosen räknar Migrationsverket med att avgöra 108 000 asylärenden i år, vilket är 50 000 fler än 2015:

”Det är det starkaste resultatet sedan 1990-talet, när vi som mest avgjorde 75 000 ärenden på ett år. Men det är många människor som väntar på beslut, och vi ska göra allt vi kan för att de inte ska behöva vänta så länge”, skriver Migrationsverkets vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Från årsskiftet går uppdraget att anvisa nyanlända till kommunerna över från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket. Enligt prognosen ska 23 600 personer anvisas till bostäder som kommunerna ska ta fram, under förutsättningen att Arbetsförmedlingen klarar sina mål det här året:

”Det kommer att bli en utmaning att anvisa långt fler personer än tidigare samtidigt som vissa kommuner signalerar att de har svårt att ordna boenden till de personer som de enligt bosättningslagen ska ta emot”, skriver Mikael Ribbenvik.

Under 2017 planerar Migrationsverket för att det kommer 36 700 asylsökande, men prognosspannet ligger mellan 30 700 till 50 700.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA