Fler fast i samordnade kontroller

STATSFÖRVALTNING2020-01-31
Vart tionde företag som kontrollerades tvingades under 2019 stänga hela eller delar av sin verksamhet efter kontroll av de myndigheter som samverkar mot brottslighet i arbetslivet.

Sammanlagt kontrollerades närmare 2 000 företag, främst inom byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen under 2019. Mer än 10 miljoner kronor har utfärdats i sanktionsavgifter, enligt ett pressmeddelande från de åtta samverkande myndigheterna i projektet.

”Arbetet mot brott i arbetslivet och välfärden är oerhört viktigt. Våra kontroller visar hur brott mot exempelvis skatt- och bidragsregler är nära kopplat till regelöverträdelser i arbetsmiljön, till utnyttjande av människor. Vårt samarbete är en viktig förutsättning för att sätta stopp för företag som på ett eller annat sätt bryter mot lagen”, konstaterar Arne Alfredsson vid Arbetsmiljöverket i pressmeddelandet.

Sedan ett par år tillbaka samverkar Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket genom oannonserade kontroller riktade mot företag som medvetet och ibland systematiskt bryter mot olika regelverk. Arbetsmiljöverket samordnar arbetet. 2017 var antalet kontroller 161, 2018 steg siffran till 1 130 och i fjol genomfördes närmare 2 000 kontroller.

Listan över regelöverträdelser som myndigheterna stött på är lång och nedslående, enligt myndigheternas gemensamma pressmeddelande. Det är svartjobb, illegal arbetskraft, omänskliga arbetstider, skenanställningar, människohandel, undermåliga boendeförhållanden, riskfyllda arbetsmiljöer, farliga och oskyddade arbetsmaskiner, bristande säkerhetsutrustning och bidragsbrott.

”Vi möter ofta utländska arbetstagare vars förhållanden kraftigt skiljer sig från deras svenska kollegors. Det gäller allt från arbetsförhållanden, risker i arbetsmiljön till beroendeförhållandet till arbetsgivare och rätten att få arbeta i landet. Det är en komplex problematik som är resurskrävande”, förklarar poliskommissarie Johan Winberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.