Myndigheter i samverkan avslöjar brister

STATSFÖRVALTNING2019-10-02
Åtta statliga myndigheter har tillsammans kontrollerat ett 100-tal företag i byggbranschen. Myndigheterna kunde konstatera brister i arbetsmiljön, illegal arbetskraft och felaktiga personalliggare på flera arbetsplatser.

Förra veckan kontrollerades drygt 100 företag på närmare 75 byggarbetsplatser över hela landet, enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket. Kontrollerna resulterade i att vart fjärde företag fick omedelbart förbud på grund av allvarliga brister i arbetsmiljön, och fyra av tio kommer att få krav att åtgärda brister.

De åtta samverkande myndigheterna har fått regeringens uppdrag att tillsammans stoppa brottslighet inom arbetslivet. De deltagande myndigheterna är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

”Företag ska konkurrera på lika villkor och ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Våra kontroller handlar också om att värna vår gemensamma välfärd och de företag som vill agera seriöst. Det är oroväckande att dessa företag ska behöva tävla mot de här företagen som på ett eller annat sätt inte följer reglerna”, kommenterar Arbetsmiljöverkets Arne Alfredsson i pressmeddelandet.

Inspektionerna avslöjade också felaktiga personalliggare och utländska anställda som inte är anmälda i utstationeringsregistret eller arbetar illegalt. Många av företagen har underentreprenörer i flera olika led som bidrar till att ansvaret på byggarbetsplatsen ibland faller mellan stolarna, menar Arbetsmiljöverket.

”Vi kontrollerar att personerna på byggena har rätt att vistas och arbeta i Sverige. Vi lagför de arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft eller på annat sätt ägnar sig åt brottslighet i arbetslivet”, konstaterar poliskommissarie Johan Winberg i pressmeddelandet.

Också hos andra deltagande myndigheter kommer kontrollerna att leda till vidare utredningar, bland annat hos Skatteverket:

”Vi kan konstatera att andelen företag som får kontrollavgifter är hög vilket visar att det finns ett stort behov av den här typen av myndighetsgemensamma kontroller”, kommenterar kontrollsamordnaren Conny Svensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.