Myndigheter i samverkan avslöjar brister

STATSFÖRVALTNING2019-10-02

Åtta statliga myndigheter har tillsammans kontrollerat ett 100-tal företag i byggbranschen. Myndigheterna kunde konstatera brister i arbetsmiljön, illegal arbetskraft och felaktiga personalliggare på flera arbetsplatser.

Förra veckan kontrollerades drygt 100 företag på närmare 75 byggarbetsplatser över hela landet, enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket. Kontrollerna resulterade i att vart fjärde företag fick omedelbart förbud på grund av allvarliga brister i arbetsmiljön, och fyra av tio kommer att få krav att åtgärda brister.

De åtta samverkande myndigheterna har fått regeringens uppdrag att tillsammans stoppa brottslighet inom arbetslivet. De deltagande myndigheterna är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

”Företag ska konkurrera på lika villkor och ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Våra kontroller handlar också om att värna vår gemensamma välfärd och de företag som vill agera seriöst. Det är oroväckande att dessa företag ska behöva tävla mot de här företagen som på ett eller annat sätt inte följer reglerna”, kommenterar Arbetsmiljöverkets Arne Alfredsson i pressmeddelandet.

Inspektionerna avslöjade också felaktiga personalliggare och utländska anställda som inte är anmälda i utstationeringsregistret eller arbetar illegalt. Många av företagen har underentreprenörer i flera olika led som bidrar till att ansvaret på byggarbetsplatsen ibland faller mellan stolarna, menar Arbetsmiljöverket.

”Vi kontrollerar att personerna på byggena har rätt att vistas och arbeta i Sverige. Vi lagför de arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft eller på annat sätt ägnar sig åt brottslighet i arbetslivet”, konstaterar poliskommissarie Johan Winberg i pressmeddelandet.

Också hos andra deltagande myndigheter kommer kontrollerna att leda till vidare utredningar, bland annat hos Skatteverket:

”Vi kan konstatera att andelen företag som får kontrollavgifter är hög vilket visar att det finns ett stort behov av den här typen av myndighetsgemensamma kontroller”, kommenterar kontrollsamordnaren Conny Svensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA