Flera orsaker till könssegregerade studieval

JÄMSTÄLLDHET2022-02-03

Det finns flera anledningar till att kvinnor och män i hög grad väljer olika utbildningar, konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en forskningssammanställning. Enligt rapporten beror valen inte bara på intressen och förmågor, utan även på påverkan från skolan och samhället.

Enligt Jämställdhetsmyndighetens forskningsöversikt är det många olika faktorer som samspelar för att könsskillnaderna i utbildningsval kvarstår. Individens upplevelse av den egna förmågan och mål för det framtida arbetslivet spelar in, liksom utbildningsutbud och arbetsmarknadsfaktorer. Studiemiljön har enligt rapporten också betydelse för om elever och studenter fullföljer sina utbildningar.

”Valet av utbildning och yrke är inte en isolerad händelse vid en enda tidpunkt i livet. I stället är valet en pågående process där vi väger samman alla våra samlade erfarenheter”, understryker Jakob Lindahl, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten finns samma mönster i hela utbildningssystemet, att kvinnor och män gör olika val. Trots att det inte finns några formella regler som hindrar människor att välja utbildning oberoende av kön har könssegregeringen visat sig stabil över tid. Könsskillnaderna i utbildningsvalet bidrar till en könsuppdelad arbetsmarknad som leder till skillnader mellan kvinnor och män i hälsa och ekonomi.

”Problemet är inte främst att kvinnor och män gör olika val, utan att valen får olika konsekvenser. För att jämna ut könsfördelningen på utbildningarna bör vi rikta ett större fokus mot mönster i organisationer och i samhället”, betonar Jakob Lindahl i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA