Föreslår förtur i rättsprocessen

REGERINGEN2009-05-28

Man ska inte behöva vänta i åratal på att få sin sak prövad i domstol. Nu föreslår regeringen att den som fått vänta länge på en rättegång ska kunna begära förtur.

– Jag tycker att den enskilde måste kunna påverka och på något sätt få domstolen att ta ställning till om det är orimligt. Det är ju också så att genomströmningen, även om den förbättrats på en del håll, är ojämn, säger justitieminister Beatrice Ask, M, till Dagens eko.

Förtur ska kunna ges i vilken typ av mål som helst. De svenska domstolarna avgör mer än 300 000 mål per år. Regeringens uttalade målsättning är att väntetiden ska vara högst fem månader i brottmål och högst sju månader i andra mål. Vid förra årsskiftet var ärendebalansen av mål som inte avgjorts på två år mer än 6 000 i tingsrätterna.

Regeringens förslag innebär att den enskilde ska kunna vända sig till chefen för domstolen och begära förtur. Då görs en prövning och målet kan prioriteras framför andra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA