Föreslår nya lagar för att stärka digitalisering

DIGITALISERING2018-03-28
Digitaliseringen inom den offentliga sektorn behöver stöd från ny lagstiftning, konstaterar en statlig utredning. Det handlar både om att ta bort lagar som är ett hinder och att skapa nya möjligheter.

Digitaliseringsrättsutredningen fokuserar på hur lagstiftningen kan bli ett stöd för den offentliga förvaltningens digitala utveckling. Digitaliseringen sker allt snabbare, vilket ställer krav på förändrad lagstiftning som en garanti för rättssäkerheten, konstaterar utredningen.

”Det är påtagligt att även avsaknad av reglering om digital förvaltning hindrar eller hämmar den digitala utvecklingen”, kommenterar regeringens utredare professor Cecilia Magnusson Sjöberg i ett pressmeddelande.

Enligt utredaren behöver lagstiftningen ge stöd för digital utveckling och samverkan inom offentlig sektor. Tilliten till den digitala förvaltningen är en central fråga. Utredningen föreslår därför bland annat:

  • en ny bestämmelse som syftar till att säkerställa insyn i förvaltningens verksamhet när algoritmer eller datorprogram används vid vissa automatiserade förfaranden,
  • nya regler om digital tillgänglighet till förvaltningen och om digital kommunikation från förvaltningen till enskilda, som samtidigt beaktar bland annat enskildas självbestämmande och vikten av säkra förfaranden, och
  • ny lagstiftning om straffsanktionerad tystnadsplikt vid utkontraktering av it-drift eller andra it-baserade funktioner till privata leverantörer och en reglering av sekretessöverväganden inför sådan utkontraktering.

”Juridiska hinder mot digitalisering av den offentliga förvaltningen måste undanröjas för att kunna skapa en enklare vardag för privatpersoner och företag och en mer effektiv offentlig sektor. Vi kommer nu samlat att gå igenom och bereda förslagen i betänkandet”, skriver civilminister Ardalan Shekarabi, S, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.