Förintelsemuseum inrättas i Stockholm

MUSEER2021-01-27
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver tre ministrar att regeringen föreslår att Sveriges museum om Förintelsen inrättas i Stockholm. Enligt debattartikeln är målsättningen att museet ska öppnas 1 juli 2022.

”Förintelsen är en avgörande händelse, inte bara för de miljoner som förföljdes och mördades utan även för efterkrigstidens syn på humanism och etik. Morden, förföljelsen och det fruktansvärda lidandet som drabbade det judiska folket, romerna och miljontals andra offer för nazismen har lämnat ett outplånligt ärr över Europa. Även om mördandet inte ägde rum på svensk mark kom Sverige att både påverka och påverkas av det som skedde. Förintelsen är också en del av Sveriges historia”, skriver statsråden Stefan Löfven, S, Anna Ekström, S, och Amanda Lind, MP.

Därmed ställer sig regeringen bakom förslaget att ett nytt museum om Förintelsen bör inrättas i en befintlig museimyndighet. Det gör att museet kan ingå i en etablerad organisation, vilket bidrar till stabilitet i uppbyggnaden av ett nytt museum, skriver de tre ministrarna. Lokaler för magasin, konservering, arkiv och andra funktioner kan samutnyttjas och samordnas.

En lokalisering i Stockholm underlättar för skolelever och allmänhet runt om i landet att besöka museet, menar skribenterna. Regeringens bedömning är att museet ska inrättas i rikets huvudstad och regeringen kommer att återkomma med besked om hur en särskild museibyggnad ska etableras.

”Det finns många viktiga aktörer som ett museum om Förintelsen bör samverka med: de överlevande, deras anhöriga, det judiska och romska civilsamhället och andra berörda grupper. Även länsmuseerna och lokala museer bör få en särskild roll, både för att det underlättar för hela landets befolkning att ta del av verksamheten och för att berättelser, vittnesmål, föremål och platser som rör Förintelsen finns i hela landet”, skriver Stefan Löfven, Anna Ekström och Amanda Lind.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.