Bild: Mostphotos.

Utredning föreslår nytt Förintelsemuseum

MUSEUM2020-04-17
En statlig utredning har nu lämnat förslag om inrättande av ett statligt museum om Förintelsen. Förslaget är att museet blir en egen myndighet och att en ny byggnad för museet ska uppföras.

Utredningen ”Ett museum om Förintelsen” tillsattes i juli 2019 med uppdrag att lämna förslag på hur ett museum för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen ska inrättas. Utredningen överlämnade på onsdagen sitt betänkande till regeringen.

”Förintelsen och brotten mot mänskligheten under andra världskriget får aldrig falla i glömska. Därför ska ett nytt museum om Förintelsen inrättas i Sverige. Snart finns inga överlevande kvar som kan sprida vittnesmål om de fasansfulla brotten. Det är vår skyldighet som samhälle att föra deras berättelser vidare till kommande generationer”, kommenterar kultur- och demokratiminister Amanda Lind, MP, utredningen i ett pressmeddelande.

Utredningens huvudförslag är att museet blir en ny, fristående myndighet med egen styrelse. Ett alternativ är enligt utredningen att museet blir en del av en befintlig museimyndighet, exempelvis Sveriges försvarshistoriska museer eller Statens historiska museer. Men det förutsätter att den myndigheten omorganiseras och får ett nytt uppdrag i enlighet med utredningens förslag. Man föreslår också att det byggs en ny byggnad för det nya museet.

Utredningen vill att museet ska utveckla och förmedla kunskap och forskning om Förintelsens historiska skeende och lyfta fram berättelser från överlevande med anknytning till Sverige. Också Sveriges agerande i relation till Förintelsen och Nazityskland bör belysas på ett fördjupat och problematiserande sätt.

Utredningen föreslår att museet tillsammans med ett eller flera lärosäten gemensamt finansierar en forskningsmiljö och inrättandet av en professur.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.