Förlikning om diskriminering på hotell

DISKRIMINERING2015-10-05
Hotell Sheraton i Stockholm har träffat en förlikning med den romska kvinna som nekades frukost efter en hotellövernattning 2014. Hotellet betalar 100 000 kronor till en romsk filmfestival för att slippa diskrimineringstvist i domstol.

DO och Förvaltningsbolaget Tegelbacken har ingått en förlikning. Ärendet rör en romsk kvinna som anmält hotell Sheraton, som drivs av Tegelbacken, för diskriminering. Kvinnan blev avvisad från hotellets frukostmatsal sedan hon övernattat på hotellet våren 2014. Hon befann sig i Stockholm för att medverka som föreläsare på en konferens om romer som arrangerats av regeringen.

DO stämde hotellet och yrkade på att företaget skulle betala 20 000 kronor i diskrimineringsersättning. Bolaget har nekat till anklagelserna om diskriminering.

Istället för att låta domstolen lösa tvisten har parterna nu i samråd med den romska kvinnan träffat en förlikningsöverenskommelse, skriver DO i ett pressmeddelande. Överenskommelsen innebär att bolaget betalar 100 000 kronor till Sveriges Internationella Roma Filmfestival (SRIF). Sheraton kommer dessutom att göra en särskild utbildningsinsats för sin personal med fokus på den romska folkgruppen.

Överenskommelsen innebär inte att bolaget medger diskriminering, påpekar DO i sitt pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.