Försäkringskassan får gott betyg

SJUKREGLER2014-01-21

Försäkringskassan har varit snabb med att ta till sig och genomföra förändrad praxis i tillämpningen av sjukförsäkringen. Det anser Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en ny rapport.

De ändrade regler för sjukförsäkringarna som infördes 1 juli 2008 förde med sig flera tolkningsproblem kring rätten till sjukersättning. Tre år efter det att reglerna trädde i kraft avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen tre mål om sjukersättning. Försäkringskassan har snabbt anpassat tillämpningen till det domstolen kom fram till, konstaterar ISF i en granskning.

ISF har granskat hur Försäkringskassan har tillämpat bestämmelserna när det gäller att bedöma om arbetsförmågan ska anses vara stadigvarande nedsatt och om rehabiliteringsåtgärder kan leda till att den försäkrade återfår någon arbetsförmåga. Enligt rapporten innebar domarna en något annorlunda tolkning av reglerna.

När domarna kom, var Försäkringskassan snabb med att informera om dem i sin verksamhet och domstolens tolkning fick stort genomslag. Inom ett halvår hade myndigheten anpassat sig till domstolens tolkning.

”Försäkringskassan har snabbt tagit till sig vad Högsta förvaltningsdomstolen har sagt, men vi ser att reglerna fortfarande är svåra att tolka och att det därför finns en risk att de inte tillämpas enhetligt”, säger ISFs projektledare Dan Ljungberg i ett pressmeddelande.

Enligt ISF kunde en del av problemen med de otydliga reglerna ha förebyggts genom tydligare uttalanden i förarbetena till lagändringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA