Försäkringskassan granskar sin handläggning av sjukpenning

SJUKFÖRSÄKRING2021-02-23
Försäkringskassan kommer att granska sin egen hantering av sjukförsäkringen, rapporterar Sveriges Radios Ekot. En av orsakerna är ett växande antal avslag på ansökningar om sjukpenning, som inte kan förklaras av ändrade regler.

Försäkringskassan ska enligt Ekot kartlägga och analysera sin förvaltning av sjukförsäkringen, parallellt med att myndigheten analyserar granskningsrapporter och den politiska styrningen av myndigheten. Därefter ska förslag på ändringar som kan behöva göras tas fram.

Ekot hänvisar till att Försäkringskassans avslag i sjukpenningärenden ökat kraftigt de senaste åren. Det är anledningen till att myndighetens högsta ledning bestämt sig för att se över den egna förvaltningen av sjukförsäkringen.

”Vi måste naturligtvis ta till oss av kritiken och det här är ett sätt för oss att försöka vända på alla stenar”, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg till Ekot.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, understryker i en kommentar till Ekot att Försäkringskassan är en oberoende myndighet och att han som minister inte kan uttala sig om rättstillämpningen, men han säger sig hålla med om att den politiska styrningen mot färre sjukskrivna påverkat. Därför ser regeringen också över sin styrning av myndigheten, säger socialförsäkringsministern till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.