Försäkringskassans insatser granskas

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-08-13
Riksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan arbetar med förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Trots att forskning visar att dessa insatser kan vara effektiva används de i låg utsträckning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har inte bara i uppdrag att bedöma rätten till sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringförsäkringssystemet. Ett av myndighetens uppdrag är att motverka sjukskrivningar genom att se till att förebyggande insatser sätts in.

Nu ska Riksrevisionen granska hur Försäkringskassan arbetar med de insatser som myndigheten har till sitt förfogande – förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Syftet med dessa insatser är att förebygga arbetsoförmåga och långvariga sjukskrivningar.

Trots att det finns forskning som tyder på att insatserna kan vara effektiva i förebyggande syfte används de i låg utsträckning, konstaterar Riksrevisionen.

”Granskningen kommer att titta närmare på hur Försäkringskassans arbetar med dessa förmåner, men även hur regeringens styrning ser ut”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.