Forskning om rasism ska kartläggas

DISKRIMINERING2016-12-02
Regeringen uppdrar åt Vetenskapsrådet att kartlägga forskningen om rasism på arbetsmarknaden. Kartläggningen ska omfatta både tidigare forskningsresultat - och vad de visar - samt pågående forskning.

Vetenskapsrådets forskningsöversikt ska ge en bred översikt av förekomsten av rasism på den svenska arbetsmarknaden. Bland annat ska översikten ge svar på hur och i vilken utsträckning olika grupper drabbas av rasism, till exempel förekomsten av afrofobi och islamofobi. Översikten ska också visa om och hur forskningen visar hur rasismen påverkas av könstillhörighet.

Regeringen anslår 300 000 kronor i år och ytterligare 650 000 nästa år. Vetenskapsrådet har sedan tidigare i uppdrag att fördela minst 20 miljoner kronor i forskningsanslag för forskning om rasism.

Enligt regeringens beslut behövs en heltäckande översikt över forskning om rasism på arbetsmarknaden i Sverige. Regeringen vill särskilt veta vilka mekanismer som ligger bakom rasismen, och i vilken utsträckning forskning visat vilka åtgärder som är mest effektiva i att motverka den. Översikten ska också omfatta forskning som utförts i andra länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.