Förslag om öppenhet minskar insynen

EU2012-04-25

Sverige har hittills inte haft någon framgång i förhandlingarna om nya öppenhetsregler i EU. Det förslag som nu diskuteras skulle försämra allmänhetens insyn, säger Maria Hellberg på justitiedepartementet.

Danmark, som är EUs ordförandeland under första halvåret i år, arbetar nu intensivt för att få fram en ny regelkatalog för allmänhetens rätt att få ut EU-handlingar. De nuvarande reglerna infördes under svenskt ordförandeskap 2001, då förhandlingarna för svensk del leddes av dåvarande demokratiministern Britta Lejon – numera vice ordförande i ST.

Men kritiken mot förslaget till ny förordning har varit stark. I december förra året manglade Europaparlamentet paragraf efter paragraf för att bland annat bredda definitionen av dokument och låta offentlighetsprincipen omfatta alla delar i lagstiftningsprocessen, såsom dokument från ministerrådets arbetsgrupper och ställningstaganden från medlemsländernas företrädare. Även dokument som inte berör lagstiftning ska i möjligaste mån vara direkt tillgängliga, enligt parlamentet.

Vid debatten i Europaparlamentet beklagade kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic parlamentets många ändringsförslag och varnade för att kommissionen skulle avvisa en stor del av dem.

Det danska ordförandeskapet har under våren lanserat ett kompromissförslag som nu diskuteras i en arbetsgrupp i ministerrådet.

Dokument från arbetet har läckt ut och föranlett nya protester. Flera europeiska miljöorganisationer, däribland Svenska naturskyddsföreningen, hävdar i ett öppet brev till ansvariga ministrar i medlemsländerna att öppenheten riskerar att gå bakåt. Exempelvis skulle hela kategorier av dokument enligt förslaget undantas från offentlighet.

Maria Hellberg, ämnesråd på justitiedepartementet, säger att Sverige inte kan godta förslag som leder till minskad öppenhet, vilket det danska förslaget i nuläget ser ut att göra.

– Vi går inte med på ett förslag som sammantaget försämrar öppenheten. Vi får se var vi kan flytta fram våra positioner, men än så länge är framgångarna små eller obefintliga.

Danskarna är angelägna om att få en ny förordning på plats under sitt ordförandeskap, bedömer hon.

– Men jag är inte övertygad om att det går, för det finns egentligen ingen enighet om några frågor. Om förhandlingarna går i stöpet så har vi kvar de gamla reglerna från 2001. De fungerar i allt väsentligt fortfarande bra, så det alternativet är för oss mycket bättre än nya regler som går i fel riktning.

Motståndet mot öppenhet finns framför allt i ministerrådet, säger Maria Hellberg.

– Villigheten i andra medlemsstater är inte stor. Det var på samma sätt 2001, då Sverige fick förlita sig på Europaparlamentet.

Hon ser ändå en positiv trend i EUs egna institutioner.

– När öppenhetsreglerna infördes fanns närmast en beröringsskräck mot handlingsoffentlighet, men nu hanterar de den på ett ganska hyggligt sätt och offentlighet är huvudregeln.

Förordningen ska godkännas av både ministerrådet och Europaparlamentet. I rådet fattas beslutet med kvalificerad majoritet.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA