Förtroendet för ledningen sviktar

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-04-15
Chefsdramat på Försäkringskassan väcker starka reaktioner bland medarbetarna. Två toppchefer har anmälts till Statens ansvarsnämnd och förtroendet för generaldirektör Dan Eliasson är i gungning.

Försäkringskassans kommunikationschef Jonas Lindgren har enligt myndighetens egen utredning i praktiken varit chef för sin flickvän och attesterat hennes arbetstid och fakturor.

Och på en bandinspelning som Expressen publicerat hörs säkerhets­direktör Torgny Collin ställa frågan vem som läckt information till tidningen om kommunikationschefens agerande. Att efterforska vem på en myndighet som lämnat information till journalister är förbjudet och straffbart, och Justitiekanslern har, efter en anmälan från Expressen, inlett en förundersökning.

Försäkringskassan har anmält båda cheferna till Statens ansvarsnämnd.

På myndighetens intranät finns mängder av inlägg där medarbetare uttrycker sin besvikelse och ilska.

– Frustrationen är stor bland vanliga medlemmar men också bland de chefer som jag har pratat med. Man tycker att vi måste följa de lagar och regler som finns, och inte att man ska ta olika genvägar, säger Ann-Helen Engström som är sektionsordförande för ST inom
Försäkringskassan i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län.

En vanlig reaktion bland medarbetarna är att det finns skilda måttstockar för hur höga chefer och vanliga medarbetare kontrolleras och bedöms. Under senare år har flera handläggare sagts upp efter att exempelvis ha hjälpt anhöriga att kontrollera uppgifter i Försäkringskassans register.

– Jag hör många kommentarer om dubbla måttstockar, säger STs avdelningsordförande Siv Norlin.

Ett stort antal av inläggen på intra­nätet handlar om högste chefen Dan Eliasson. Han har varit en omtyckt ledare, men att förtroendet nu fått en ordentlig törn »är bara förnamnet«, säger Siv Norlin.

– Det finns de som säger att de har obrutet förtroende, men det är inte den vanligaste kommentaren.

Hon vill inte uttala sig om sitt eget förtroende för generaldirektören, men säger att högsta ledningens agerande kring chefsdramat inte har skapat tillit.

– Det har varit väldig svajigt, man får intrycket att det har skett efterhandskonstruktioner. Det är fortfarande otydligt vad som faktiskt hänt.

Lokala fackliga företrädare delar Siv Norlins bild.

– Skadan är redan skedd, men det som hänt måste redas ut och med­arbetarna måste få veta sanningen, säger Ann-Helen Engström.

– Ledningen har med detta förstört allt som man sagt att medlemmarna i kärnverksamheten ska jobba som hårdast med, nämligen att bygga upp förtroendet hos kunderna, säger Peter Karlsson, sektionsordförande för Dalar­nas, Gävleborgs och Örebro län.
 

Dan Eliasson: »Att ge upp vore fegt och ansvarslöst«

Trots kritiken känner Försäk­ringskassans generaldirektör Dan Eliasson att han har kvar medarbetarnas förtroende. Han har inga planer på att sluta. »Det är just nu när det blåser som jag ska visa att jag är en duktig ledare«, förklarar han.

Dan Eliasson säger att han är ledsen, arg och bedrövad över att toppchefer på myndigheten begått vad han kallar »enkla misstag«.

– Man efterfrågar inte källor, man attesterar inte åt närstående. Misstag gör vi alla, men inte den här typen av enkla misstag.

Han säger att han har det yttersta ansvaret för de grava fel som cheferna begått.

– Om jag ska vara självkritisk kanske jag behöver ställa mer kontrollfrågor till vissa personer som inte är sprungna ur staten. Men det är inte min inriktning som ledare.

Trots den kritik som riktas mot honom anser han att han har kvar medarbetarnas förtroende.

– Jag känner att jag fortfarande har stort förtroende internt, även om det naturligtvis har påverkats av det som hänt. Tveklöst har det påverkats.

Nu är hans förhoppning att chefernas misstag utreds och får »lämpliga konsekvenser« så att utvecklings­arbetet kan fortsätta och medarbetarna ges möjlighet att göra ett bra jobb.

Kan det vara problematiskt för dig att sitta kvar som general­direktör?

– Tvärtom! Det är just nu när det blåser som jag ska visa att jag är en duktig ledare och ta oss ur det här. Att ge upp vore fegt och ansvarslöst!

»Medarbetarna måste få veta sanningen«, menar Ann-Helen Engström.
Bild: Kristina Wirén
»Medarbetarna måste få veta sanningen«, menar Ann-Helen Engström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.