Fortsatt kris inom passpolisen

POLISEN2013-04-12
På polisens passexpedition i Flemingsberg saknas halva personalstyrkan, och nu kommenderas civila brottsutredare och andra civilanställda in för att täcka luckorna. Facket anser att lösningen är oacceptabel på sikt.

Bemanningen på passexpeditionen i Flemingsberg i södra Stockholm ska vara 12 tjänster. I dag är bara 6,5 tjänster besatta, säger Sandra Karman, sektionsordförande i ST.

– De som är kvar är fruktansvärt slitna. Jag och huvudskyddsombudet måste ha koll varje vecka, för att se om vi måste stänga verksamheten.

Som Publikt rapporterade i förra numret tycker facken att det saknas långsiktiga lösningar för bemanningen på passexpeditionerna i Stockholm, som har en pressad arbetssituation, låga löner och som många anställda lämnar efter kort tid.

När passanställda gått vidare till en annan tjänst inom Stockholmspolisen följer lönen med personen, och ledningen anser då att det inte finns resurser att nyanställa. Lösningen har i stället blivit att täcka upp med vikarier och andra former av tidsbegränsade anställningar. Nu kallas civilanställda från andra tjänster i polismästardistriktet Södertörn in för att råda bot på personalbristen i Flemingsberg. Det gäller bland annat civila brottsutredare och expeditionsassistenter.

De som kommenderats till passhanteringen är inte positiva.

– De är helt bestörta, säger Sandra Karman. Många har kanske varit på passexpeditionen för många år sedan, men har sökt sig därifrån. De vill utvecklas i arbetet och inte jobba kvällar och helger.

Enligt Sandra Karman har flera personer hotat att säga upp sig.

– Man mår psykiskt dåligt. Vi riskerar att förlora civil personal. Dessutom är brottsutredningar också en prioriterad verksamhet, och där får vi nu neddragningar.

Facken har accepterat att personal kommenderas in under våren och sommaren, men inte längre.

– Först sa ledningen att det skulle gälla under hela 2013, men det vore helt oacceptabelt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.