Framgång för öppenheten

DOM2003-12-16

Den omstridda paragrafen 7:16 i sekretesslagen får inte användas för att stoppa insyn i handlingar med personuppgifter. Det slår Regeringsrätten fast i en vägledande dom.

Av:  Christoph Andersson

Bakgrunden är att dataföretaget Virtutech begärt att få ta del av 1 400 studenters betyg. Närmare bestämt alla som under åren 1992 till 1996 påbörjat studier vid Kungliga tekniska högskolan inom data, elektro, teknisk fysik och matematik, förutsatt att de tenterat minst 120 poäng eller erhållit examen.
– Syftet var att erbjuda de duktigaste jobb hos Virtutech. Vi bedömde det som billigare att hitta rätt folk med hjälp av offentlighetsprincipen än genom en annonskampanj, säger Virtutechs VD Peter S Magnusson

KTH avslog Virtutechs begäran med hänvisning till den omstridda paragrafen 7:16 i sekretesslagen. Den stadgar att handlingar med personuppgifter inte ska lämnas ut ”om det kan antas att ett utlämnade skulle medföra att uppgifterna behandlas i strid med personuppgiftslagen”.
Paragrafen gäller både för manuell och automatiserad databehandling av personuppgifter.
– Men vi hade inte för avsikt att skapa ett register eller liknande. Vi ville bara veta vilka som hade de bästa betygen, säger Peter S Magnusson.

Förklaringen ifrågasattes både av KTH och Datainspektionen, som ansåg att betygen skulle kunna ”sorteras in i mappar”. På så sätt skulle ett olagligt manuellt register uppstå, med följd att enskilda personer blev sökbara.
I sin dom avvisar Regeringsrätten resonemanget. Paragraf 7:16 får inte användas för att hindra insyn i handlingar, som ska granskas ”dokument för dokument”. För att 7:16 ska gälla måste sökning kunna ske ”på ett betydligt effektivare sätt”. Exempelvis genom minst två eller flera sökkriterier. Det kan ske i form av ”kortregister, sökmarkörer eller liknande”. Däremot är det fullt tillåtet att göra handlingarna sökbara enligt ett kriterium. 

”Den omständigheten att möjligheten finns att i stället sortera handlingarna efter studenternas ålder eller i bokstavsordning efter studenternas efternamn ändrar inte detta förhållande”, skriver Regeringsrätten i sin dom och ålägger KTH att lämna ut begärda uppgifter till Virtutech.
Regeringsrättens dom väntas få stor betydelse för den fortsatta tolkningen av paragraf 7:16.

I korthet

Regeringsrätten konstaterar i en dom att Sekretesslagens paragraf 7:16 och Personuppgiftslagen inte är tillämpliga för hantering av pappershandlingar som ska granskas ”dokument för dokument”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA