Gjorde id-kort åt sambon – frias

POLISEN2023-06-27

En passhandläggare frias från misstankar om tjänstefel efter att ha utfärdat ett id-kort åt sin sambo. Gärningen bedöms av åklagare som ”ringa” och förundersökningen läggs ned.

Den händelse som blivit ett rättsärende intäffade i jultider, då det var rusch på passexpeditionen och handläggarens sambo plötsligt dök upp i luckan och ville ha ett id-kort. Passhandläggaren, som var relativt nyanställd, förklarade i efterföljande förhör att hon blev överraskad och inte genast insåg det olämpliga i att hon hanterade ärendet.

Hon informerade dock senare sin chef om händelsen, vilket ledde till att det gjordes en anmälan om tjänstefel genom dataintrång.

Åklagarens motivering för att lägga ned förundersökningen är dels att gärningen var ringa – mindre allvarlig – dels att ingenting ”tyder på att den utpekade har varit nonchalant eller likgiltig i förhållande till sin arbetsuppgift”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA