Goda utsikter för Posten

POSTEN2010-01-12

Regeringens utredare Magnus Ulriksson bedömer att Posten ska kunna fortsätta att upprätthålla en riksomfattande posttjänst med god lönsamhet i Sverige.

Posttjänster är en viktig del av samhällsekonomin, konstaterar Postlagsutredningen i sitt slutbetänkande om sammanslagningen mellan svenska Posten och Post Danmark. I EU omsatte posttjänster 90 miljarder euro under 2004, och allt fler nationella postföretag spanar på nya marknader över nationsgränserna, konstaterar utredningen. Men fusionen mellan de statliga postbolagen i Sverige och Danmark är den första sammanslagning som faktiskt genomförts.

Svenska Posten förmedlade 2008 nästan nio av tio försändelser på den svenska brevmarknaden. Av de övriga postoperatörerna är Bring CityMail det i särklass största företaget. På paketmarknaden konkurrerar Posten i första hand med DHL och Schenker.

Lönsamheten inom Posten Meddelande har historiskt varit hög, konstaterar utredaren:

”Det finns inget som talar för att möjligheten att bedriva den samhällsomfattande posttjänst som i dag utförs i Postens regi skulle försämras till följd av samgåendet mellan Posten AB och Post Danmark A/S. Realiseras de synergieffekter som utlovats genom samgåendet, stärks Postens möjlighet att även framgent tillhandahålla en samhällsomfattande posttjänst utan att det ställs krav på ersättning från staten.”

Utredningen vill att Post- och telestyrelsens granskningsroll utvidgas med ett konkurrensfrämjande uppdrag. Bland annat handlar det om tillsyn av prissättning och redovisning av kostnader för den samhällsomfattande posttjänsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA