Godtycke styr vad som godkänns

ARBETSSKADA2003-12-16

Det är alltför stora skillnader i försäkringskassornas bedömningar av arbetsskador. Det behövs en central instans för handläggningen av arbetsskadefall, anser Riksförsäkringsverket.

Kritiken mot den nuvarande arbetsskadeförsäkringen har ökat för varje år sedan reglerna för skadebedömning skärptes 1993. Regeringen har utlovat ett reformförslag i december i år. Enligt kritikerna har beviskraven på samband mellan skada och arbetsmiljö blivit alltför hårda. Framför allt har kvinnor fått svårare att få skador och sjukdomar godkända som arbetsskada.

Den rapport som Riksförsäkringsverket, RFV, nu lämnat till regeringen, bekräftar att kvinnor får allt mindre utdelning från försäkringen. Sedan reglerna ändrades har andelen kvinnor bland dem som fått (arbetsskade-)livränta minskat från över hälften till en tredjedel. Ändå menar RFV att det krävs ytterligare forskning innan man kan slå fast ett omedelbart samband.

– Kvinnornas andel började sjunka kraftigt redan i slutet av 1980-talet, förklarar Anna Märta Stenberg på RFV.

Handläggare och beslutsfattare påverkades flera år före lagändringen av den debatt som då pågick om bristande underlag från försäkringskassorna och svaga vetenskapliga grunder för de medicinska bedömningarna, menar Anna Märta Stenberg.

Svängningen i attityden drabbade kvinnor mer än män, eftersom kvinnor många gånger har mer diffusa symptom och oftare drabbas av skador som är svåra att bevisa ursprunget till.

Skillnaderna mellan försäkringskassorna är betydande. I Stockholms län är andelen kvinnor bland livräntetagarna 18 procent, i Jönköpings län är andelen 49 procent.

Det speglar den osäkerhet som finns i bedömningarna huruvida skador ska klassas som arbetsskador, enligt RFV. Och i dag är det individen snarare än försäkringen som får ta följderna av den osäkerheten.

Arbetsskadeförsäkringen har numera inte den grad av förutsägbarhet som kan krävas av ett offentligt system, slår RFV fast. För att göra bedömningarna mer likformiga över landet bör en central arbetesskadeenhet bildas, föreslår verket. Dessutom bör de svåraste medicinska bedömningarna överlämnas till en läkargrupp som i sin tur kan lämna fallet vidare till en central nämnd av framstående medicinska experter. Det gäller framför allt sjukdomar i rörelseorganen och psykiska eller psykosomatiska sjukdomar.

Även beslutsordningen kan behöva ändras, anser RFV. En tänkbar lösning är att flytta arbetsskadeärendena från socialförsäkringsnämnderna till en ny nämnd med enbart tjänstemän.

RFV vill också att kunskaperna om sambanden mellan arbetsmiljö och sjukdom sammanförs i en kunskapsbank.

Fakta

Arbetsskadeförsäkringen är vår äldsta socialförsäkring. Från att enbart ha täckt arbetsolyckor och senare så kallade yrkesskador fick vi 1977 ett mer generellt arbetsskadebegrepp och liberalare regler för skadebedömning. Skador kunde nu bedömas som arbetsskador om det fanns sannolikhet för skadlighet i det aktuella arbetet.

1993 skärptes de medicinska beviskraven. Som arbetsskador räknas nu enbart skador som ”med hög grad av sannolikhet” kan antas bero på faktorer i arbetsmiljön. Samtidigt slopades den särskilda arbetsskadesjukpenningen, som gav full ersättning vid sjukdom på grund av arbetsskada.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA