Göran Lambertz slutar som JK

JK2009-10-20

Göran Lambertz, omdiskuterad justitiekansler som lämnar ämbetet efter åtta år.

Hallå där, varför slutar du som JK?

– Man bör inte stanna på den här tjänsten längre än så här. Redan efter sex år tyckte jag att det räckte, men jag trivs så jag blev kvar.

Vad har varit roligast?

– Hetluften, och allt intresse kring JK under de här åren. Det är helt enkelt kul när man får förklara för allmänhet och medier varför man gör som man gör.

Vad är det bästa du har gjort som JK?

– Det är nog genomgången av domstolarnas bevisvärdering i brottmål, som slutade i rapporten »Felaktigt dömda«. Jag tror att den kan höja rättssäkerheten i brottmålsprocessen.

Du har skapat starka reaktioner genom flera utspel. Varför har du gång på gång valt att sticka ut hakan?

– Jag har bara sagt det som måste sägas. Att det inte har sagts förr tycker jag är en brist. Man vänjer sig vid att det sker fel, man blir lite avtrubbad och inte så upprörd. Det är ett av skälen till varför man inte ska sitta på det här jobbet alltför länge.

Vad har du lärt dig under de här åren?

– Mycket om hur det svens-
ka samhället och rättsväsendet funge­rar, och medievärlden. Rättsväsendet fungerar sämre än jag trott. Det finns en flathet inför brister som jag inte trodde existerade, även inom myndigheter och i politiken.

Har du upplevt någon krock mellan rollen att företräda staten i skadeståndsärenden och att granska den och dess myndigheter?

– Det finns en principiell krock där. Men varje beslut ska tas enligt sakliga bevekelsegrunder, och då är det ingen balansgång. Jag tycker att det är bra som det är, men det kunde också fungera att dela funktionerna. Men det är svårt att dra gränsen; den som ansvarar för skadestånd vid fel bör egentligen också ha tillsynen.

Är det något annat i JKs ämbete som borde ändras?

– Vi borde bli av med kameraövervaknings- och rättshjälps­ärenden. De ligger utanför vad en juridisk expertmyndighet ska syssla med.

Anser du att det ingår i JKs uppdrag att ta strid offentligt, via medierna?

– Nej. Man gör lika rätt, formellt sett, om man låter bli. Men rollen är så utåtriktad med hänsyn till ansvarsområdet, och vi lever i en kommunikations­situation där folk förväntar sig att förstå vad statens representanter säger. Jag tycker att det är bra om JK kan förklara vad han eller hon håller på med.

Vad vill du skicka med till din efterträdare, Anna Skarhed?

– Jag vill inte ge några råd offentligt. Hon är en mycket klok person som kommer att finna sitt sätt att sköta sitt jobb på egen hand.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA