Gott ledarskap minskar ryggbesvär

ARBETSLIV2014-11-12
Arbetsrelaterade ryggbesvär hänger inte bara ihop med fysiska faktorer i arbetet. Brist på inflytande och stöd kan också leda till smärtor i ryggen, enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har sammanfattat forskningsläget när det gäller arbetsmiljöns betydelse för ryggproblem. Genomgången visar, inte oväntat, att de som arbetar manuellt med exempelvis lyft, tvingas inta obekväma ställningar eller utsätts för vibrationer har mer ryggbesvär än andra.

Men studien visar även att psykosociala faktorer har betydelse. Människor som upplever sitt arbete som pressat, som har små möjligheter att påverka sitt arbete eller små utvecklingsmöjligheter upplever också mer smärta och obehag i ryggen.

Motsatsvis har arbetande med goda möjligheter att påverka det egna arbetet, med gott stöd och med hög tillfredsställelse på jobbet mindre besvär än genomsnittet.

Kvinnor och män drabbas på likartat sätt.

SBU hoppas att rapporten ska användas som underlag för förebyggande arbete på arbetsplatserna. Mellan 60 och 70 procent av befolkningen drabbas av ryggbesvär någon gång, och ryggvärk är den tredje vanligaste diagnosen vid långvariga sjukskrivningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.