Halverad sjukfrånvaro i Jämtland

HÄLSA2006-12-05

Sjukfrånvaron bland landstingsanställda i Jämtland har halverats på tre år. Huvudanledningen är hälso- och arbetsmiljöprogrammet Hela Dig, som landstinget startade 2003.

När projektet startades var det med den uttalade målsättningen att halvera sjukfrånvaron på tio år. Redan tre år efter starten är man framme vid målet. Sjukfrånvaron har minskat från i genomsnitt 24 dagar per anställd till 13.

Programmet Hela Dig har syftat till att förbättra hälsa, livsstil och arbetsmiljö för enskilda individer och på hela arbetsplatser. Inom projektet har man erbjudit företagshälsovård och annat stöd till de anställda. Många anställda har deltagit i stresshanteringsgrupper, viktminskningsgrupper och föreläsningar om kost och motion.

– Jag har jobbat med personalfrågor i landstinget i över 30 år och det här är helt klart den bästa personalpolitiska insatsen vi gjort under den tiden. Alla anställda får samma förutsättningar, oavsett yrkesgrupp, säger projektledaren Gertrud Uddeholt i ett pressmeddelande.

Hela Dig har varit en del av arbetsmiljöprogrammet Sunt liv för kommuner, landsting och regioner. Syftet med Sunt liv är att förbättra arbetsmiljön och hälsan och på så sätt bekämpa sjukskrivningarna. Det genomförs av försäkringsorganisationen AFA Försäkring på uppdrag av arbetsmarknadens parter inom kommuner och landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA