HaV säljer sitt sista fartyg

HAV2012-10-30

Minskade anslag har fått till följd att Havs- och vattenmyndigheten nu vill göra sig av med sitt sista fartyg och säga upp besättningen. Politikerna tar inte ansvar för havsmiljön, anser STs avdelningsordförande Stig Thörnqvist.

Förra året beslutade Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, att skrota havsforskningsfartyget Argus, som innehöll asbest i väggar och tak. Sedan dess har HaV fått hyra in sig på andra länders fartyg för undersökningar ute till havs.

Och nu vill myndigheten sälja sitt sista återstående fartyg Mimer, som har använts för att samla in data om fiskbestånden längs kusterna. Anledningen är att Mimer har för få uppdrag. Beslutet innebär att de fyra personerna i Mimers besättning riskerar att varslas om uppsägning.

Det är HaV som beställer forskningsinsatser, utredningar och datainsamlingar till havs, och de genomförs av bland andra SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Men de statliga anslagen till åtgärder för havs- och vattenmiljö minskar med 235 miljoner kronor nästa år, och HaV har inte råd att lägga ut uppdrag i samma utsträckning som tidigare.

STs avdelningsordförande Stig Thörnqvist ser försäljningen av Mimer som ännu ett tecken på att politikerna har sänkt ambitionerna på havsmiljöområdet. Det är också ett stort resursslöseri att göra sig av med fartyget, påpekar han.

– Vi köpte Mimer för 23 miljoner kronor för några år sedan och rustade upp fartyget för lika mycket.

Frågan om forsknings- och undersökningsfartyg har utretts flera gånger utan påtagliga resultat, och nu har regeringen gett Sjöfartsverket i uppdrag att göra ännu en snabbutredning. Redan i mitten av december vill regeringen ha svar på hur fartygsbehoven ser ut och hur resurserna kan användas effektivt.

Anna Jöborn, chef för Kunskapsavdelningen på HaV, hoppas att det sedan kan komma ett snabbt politiskt beslut.

– Det måste vi hoppas, för vi är i en prekär situation. Som det ser ut nu är risken stor att vi inte får det kunskapsunderlag vi behöver för att värna havs- och kustområden, och att vi inte kan uppfylla de åtaganden som Sverige har enligt internationella konventioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA