HD stärker fria ordet

HÖGSTA DOMSTOLEN2003-12-16

Det ska inte råda någon skillnad mellan massmediers och privatpersoners yttrandefrihet på nätet. Högsta domstolen ger Datainspektionen bakläxa.

Av:  Christoph Andersson

Högsta Domstolen har friat företagaren Börje Ramsbro från anklagelsen att ha begått brott mot personuppgiftslagen, PUL. Han har tidigare dömts av Svea hovrätt på grundval av utlåtanden från Datainspektionen. Bakgrunden är att han 1997 publicerat en ”elektronisk skampåle” med namn på 71 finansmän, politiker och jurister. På så sätt ville Börje Ramsbro väcka debatt om bankkrisen på 90-talet.

”Börje Ramsbros behandling av personuppgifter på den aktuella webbsidan (har) skett uteslutande för journalistiska ändamål”, skriver Högsta domstolen i sin dom den 12 juni och slår fast att offentliga personer måste tåla kritik i sin yrkesroll.

– Domen är en seger för yttrandefriheten på nätet, säger Börje Ramsbro och hans advokat Percy Bratt.

HD gör en helt annan tolkning av PULs undantag för ”uteslutande journalistiska ändamål” än Datainspektionen. HD anser att skrivningen syftar till att hindra massmedia från att fritt sprida direktreklam eller kartlägga sina läsare, inte att inskränka vanliga människors yttrandefrihet på nätet.

– Domen kan få betydelse för liknande fall i andra EU-länder, menar Percy Bratt. 

I sin bedömning har Högsta domstolen bland annat beaktat Danmarks och Norges implementering av EUs datadirektiv. Likaså Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

”Som Europadomstolen framhållit innefattar yttrandefriheten även rätten att framföra sådan information och sådana åsikter och tankar som kränker, chockar och stör”, skriver Högsta domstolen.

Domen hindrar dock inte att den som känner sig orättfärdigt utpekad på Börje Ramsbros hemsida kan anmäla honom för förtal. Däremot kan det hädanefter bli svårt för offentliga personer att stoppa kritik på nätet med hänvisning till PUL, såvida inte uppgifterna gäller privatlivet. På Datainspektionen har domen tagits emot med blandade känslor.

– Den är lite negativ för den personliga integriteten, säger datarådet Agneta Runmarker som tidigare vittnat mot Börje Ramsbro i Svea hovrätt.

– Det är bra att vi nu får tydliga riktlinjer, säger generaldirektör Ulf Widebäck.   

Domen ger även fackförbunden större möjligheter att rikta hård kritik mot namngivna arbetsgivare och politiker. Något som STs webbredaktör Lasse Pauli välkomnar.

– Det är mycket bra att ha stöd av en dom från Högsta domstolen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA