Hög chef slutar efter schism

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-01-19

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, har beslutat att lämna sitt uppdrag. Bakom beslutet ligger oenighet mellan analyschefen och generaldirektören Maria Mindhammar, uppger SVT.

Annika Sundén har i hög grad varit ansiktet utåt när Arbetsförmedlingen presenterat nya siffror om utvecklingen på arbetsmarknaden. Nu säger hon till SVT att hon ”känner sig färdig” med utvecklingen av Arbetsförmedlingens analysavdelning. Men bakom beslutet att nu lämna jobbet som analyschef ligger enligt SVT också meningsskiljaktigheter om myndighetens prioriteringar, där hon inte håller med om de vägval generaldirektör Maria Mindhammar gjort.

Framför allt är det modellen för hur Arbetsförmedlingen arbetar med personer som står långt från arbetsmarknaden som Annika Sundén är kritisk till. Hon säger till SVT att hon hellre skulle sett att myndigheten jobbade mer och närmare människor som står riktigt långt från arbetsmarknaden. Hon tror att ett mer direkt stöd till långtidsarbetslösa, med exempelvis praktik och utbildning, skulle ge bättre resultat.

”Vi har fått väldigt goda resultat från ett projekt där vi jobbat med utrikesfödda kvinnor till exempel. Det har varit ett framgångsrikt pilotprojekt och jag önskar att vi hade tagit vidare det in i verksamheten”, säger hon till SVT.

Arbetsförmedlingens inriktning har nu i stället blivit projektet Rusta och matcha, som främst bygger på att fristående aktörer ska arbeta med de långtidsarbetslösa. Annika Sundén anser att den modellen skulle fungera bättre för arbetssökande som står nära arbetsmarknaden, medan långtidsarbetslösa har andra behov.

I en kommentar till SVT säger generaldirektör Maria Mindhammar att hon har stor respekt för Annika Sundén och att de är överens i den grundläggande analysen att det behövs stora resurser för långtidsarbetslösa.

”Men faktum är att vi är 3 000 färre medarbetare i dag än för tre år sedan, mitt i pandemin och i en stor reformering. Våra resurser sätter begränsningar”, säger Maria Mindhammar till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA