Kritik mot Arbetsförmedlingens metoder

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-05-24
Arbetsförmedlingens tidigare analyschef Annika Sundén riktar skarp kritik mot myndigheten. I en intervju med SVT säger hon att Arbetsförmedlingen inte använder sig av de metoder man vet fungerar.

Nyckeln till att motverka långtidsarbetslösheten är intensiva insatser av olika aktörer samtidigt, säger Annika Sundén till SVT. 

”Arbetsförmedlingen använder inte de metoder vi vet fungerar”, säger hon. 

Annika Sundén sade upp sig från Arbetsförmedlingen i vintras, efter fem år som analyschef. Grundorsaken var missnöje med hur myndigheten arbetar med de långtidsarbetslösa.

Annika Sundén pekar på de goda resultat pilotprojektet Jämställd Etablering gav under hennes år vid myndigheten. Efter två år med projektet hade var tredje deltagare fått jobb, vilket är 30 procent fler än bland dem utanför programmet. När det visade sig att Arbetsförmedlingen inte planerade att tillämpa erfarenheten av projektet i större skala valde hon att säga upp sig.

Projektet blev framgångsrikt tack vare att fokus låg på att kartlägga individens förmågor och intressen snarare än formell utbildning och officiella arbetslivserfarenheter, säger Annika Sundén till SVT: 

”För många personer som kommit till Sverige så har man kanske låg utbildning och kort eller ingen arbetslivserfarenhet alls. Då gäller det att kartlägga vad en person kan göra och vara det nätverk individen saknar”, framhåller Annika Sundén.

Enligt Annika Sundén är det inte så Arbetsförmedlingen arbetar i dag. Hon påpekar att nyckeln är att jobba med en bredd av insatser samtidigt:

”Utbildningsinsatser, kartlägga förmågor, samtidigt som arbetslösa får chans att vara ute på en arbetsplats. Att de tidigt får arbetsplatsnära praktik eller subventionerad anställning. Det kräver en samverkan mellan kommun, arbetsförmedling och arbetsgivare”, säger hon till SVT.

I en kommentar till SVT hävdar Arbetsförmedlingens nuvarande analyschef Anders Ljungberg att det sker ett planeringsarbete med att få in projektarbetets metod i det ordinarie arbetet. Hindret är att det krävs finansiering, eftersom arbetsmetoderna är personalintensiva.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.