Hot och våld vardag inom spårtrafiken

SPÅRTRAFIKEN2010-06-08

Nästan var fjärde ST-medlem inom spårtrafikområdet har utsatts för hot eller våld på jobbet. På Roslagsbanan i Stockholm inträffar incidenter nästan dagligen. Sedan ett halvår bär ombordpersonalen överfallslarm.

– Hot och våld är den svåraste delen av vårt jobb. Det är alltid något, dagligen, och det kan hetta till ganska snabbt. Det har ju hänt att konduktörer har åkt på stryk.

Det säger Tommy Lestrin, konduktör sedan drygt 20 år och styrelseledamot för ST på Roslagsbanan i Stockholm. Själv har han hittills sluppit slag. Men hotad har han blivit, och vid ett tillfälle räddad av andra passagerare när en aggressiv resenär gick till attack.

Folk vägrar betala

Ofta handlar konflikterna om att folk vägrar betala för sig. Regelrätt våld är relativt ovanligt, enligt Tommy Lestrin, men återkommande hot och glåpord kan nästan vara värre för arbetsmiljön. Tommy Lestrin är noga med att framhålla vikten av konflikthantering när han handleder nya kolleger. För frågan är inte om man möter hotfulla passagerare, utan när.

– Vi ska backa i alla situationer när man konfronteras med hot och våld, säger han. Se mellan fingrarna i stället för att gå in i en dispyt som kanske kan urarta, och inte utsätta oss själva för fara.

Om fysiskt ingripande krävs kan ett jourhavande vaktbolag rycka in. Roslagsbanan använder även personliga överfallslarm sedan ett halvår, installerade i mobiltelefonen. Larmet går till tågledningscentralen, som kan lokalisera den anställde och även lyssna och spela in situationen.

Jämförbart med Kriminalvården

Hot och våld är anmärkningsvärt vanligt inom spårtrafiken, konstaterar ST i en färsk undersökning av medlemmarnas arbetsmiljö. Nästan var fjärde ST-medlem i branschen har drabbats. Det kan jämföras med
30 procent av de svarande medlemmarna som jobbar med tvångsåtgärder inom Kriminalvården och Kronofogdemyndigheten.

Totalt har sju procent av de svarande ST-medlemmarna utsatts för våld eller hot om våld i tjänsten. Av dem anser drygt var tredje person att de inte fick tillräckligt med stöd efteråt. ST efterlyser nu skärpta åtgärder mot hot och våld, och påpekar att tuffare regler för arbetslösa och sjukskrivna har ökat trycket på statliga handläggare.

Tommy Lestrin.<br> Foto: ELIS HOFFMAN
Tommy Lestrin.<br> Foto: ELIS HOFFMAN

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA