Huvudkontoret minskar med 200 personer

POSTEN2004-06-23

Förhandlingarna om övertalighet på Postens huvudkontor har avslutats. Kontoret bantas med omkring 200 personer, men det blir få, om några, uppsägningar. Senare i dag väntas besked om Postens lokala organisation.

Under våren har Postens huvudkontor fått ny organisation. Alla chefstjänster har ledigförklarats, och facken har varit engagerade i att se till att så många medarbetare som möjligt skulle kunna få en ny placering.

Av de omkring 200 som till slut blev övertaliga har hälften valt att gå in i Futurum, som under 18 månader hjälper till att hitta ett nytt jobb eller ger stöd till utbildning. Flertalet av de övriga har fått plats i Postens så kallade resurspool eller gått i förtidspension. För ett trettiotal personer saknas fortfarande en lösning.

– Det kanske blir fem-tio personer som väljer att bli uppsagda hellre än att gå in i Futurum, bedömer Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten.

Och krympningen av Postens kostym fortsätter. Under eftermiddagen ska ledningen informera personalen om planerade förändringar av Postens lokala och regionala organisation.

Efter midsommar väntas beslut om huruvida Postens löneservice med cirka 100 anställda ska läggas ut på entreprenad.

– Vi har lagt ned väldigt mycket arbete på att ha löneservicen kvar inom Posten, säger Kjell Strömbäck.

Ett regeringsförslag angående svensk Kassaservice, slutligen, kan komma under hösten. En utredare har föreslagit att ansvaret för så kallad grundläggande kassaservice inte ska ligga på Posten i framtiden, utan upphandlas av staten.

Samtidigt som Posten drar ned i Sverige växer bolagets verksamhet utomlands. Nu ska en investering på 100 miljoner kronor göras i Danmark.

Bakgrunden är att Posten har franchiserättigheterna för Norden i det franskägda europeiska paketnätverket DPD. Svenska Posten har hel- och delägda dotterbolag för paketdistribution i Danmark, Norge och Finland.

Att satsningarna utomlands görs parallellt med stora nedskärningar i Sverige är inget konstigt, enligt Kjell Strömbäck.

– Neddragningarna beror på att brevvolymen minskar. Samtidigt är vi utsatta för ett starkt konkurrenstryck, framför allt från Deutsche Post. Om ett antal år kommer det att finnas några stora europeiska bolag som dominerar, och de små

tvingas in i allianser, tror Kjell Strömbäck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA