IFAU: Sysselsättningsgraden är hög och ökar

ARBETSMARKNAD2019-06-17
I en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.

Enligt en forskningsöversikt från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har den svenska sysselsättningsgraden ökat under de senaste decennierna. I en internationell jämförelse är sysselsättningen i Sverige hög. År 2017 var den 82 procent, vilket är nästan 10 procentenheter högre än genomsnittet i EU. Särskilt högt är de äldres och kvinnornas arbetskraftsdeltagande. Fler kvinnor och fler över 55 år arbetar i Sverige än i andra länder.

Att möjligheten till förtidspension av arbetsmarknadsskäl togs bort på 1990-talet har bidragit till de äldres höga sysselsättning, konstaterar IFAU. Striktare tillämpning av regelverket under 2000-talets första år har dragit i samma riktning. När det gäller den höga andelen av kvinnor på svensk arbetsmarknad kan enligt IFAU den borttagna sambeskattningen, föräldraförsäkringen och förskolan ha bidragit till hög sysselsättning.

Sverige är det land i OECD som lägger mest pengar på vuxenutbildning av olika slag. Men enligt rapporten finns det lite stöd i forskningen för att kompetensutveckling och utbildning har betydelse för den höga sysselsättningen:

”Kompetensutveckling och utbildning skulle naturligtvis kunna vara viktiga för sysselsättningen, men jag hittar ingen forskning som på ett övertygande sätt visar detta. Utbildningen skulle enligt teorin kanske förväntas påverka arbetslösheten mer än sysselsättningen, och när det gäller just arbetslöshet skiljer sig inte Sverige särskilt mycket från andra länder”, kommenterar rapportförfattaren Anders Forslund i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.