ILO stöder ungdomsgarantier

INTERNATIONELLT2013-04-08

Den internationella arbetsorganisationen ILO ställer sig bakom förslaget om ungdomsgarantier. Organisationen förklarar sig beredd att samarbeta med EU kring tillämpningen av garantin.   

EUs ministerråd beslutade i slutet på februari att uppmana medlemsländerna att inrätta ungdomsgarantier snarast möjligt. Ungdomsgarantin ska innebära att personer yngre än 25 år blir erbjudna arbete, fortsatt utbildning, lärlingskap eller praktik inom fyra månader efter att de avslutat en utbildning eller förlorat sitt jobb. I rådets förslag till budget anslås sex miljarder euro till ungdomsgarantin.

Nu uttrycker ILO sitt stöd till initiativet för ungdomsgarantier och förklarar sig villigt att samarbeta med EU-kommissionen för att hjälpa EU-länderna i arbetet med att införa sådana garantier. ILO pekar ut bland andra Sverige som en förebild för arbete med ungdomsgarantier, och hänvisar till en studie från förra året. Enligt studien får svenska 24-åringar jobb snabbare tack vara ungdomsgarantin:

”Det finns mycket att lära från dessa erfarenheter. Om de är väl utformade och målinriktade kan ungdomsgarantier verkligen nå behövande ungdomar och hålla dem i kontakt med arbetsmarknaden”, säger chefen för ILOs avdelning för jobbpolitik Azita Berar Awad i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA