Industrifacken kräver 2,8 procent

AVTALSRÖRELSEN2012-12-19
Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent i ett ettårigt avtal. De vill också se fler arbetstidsförkortningar och möjlighet till delpension.

Fackförbunden IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer lämnade i dag sina yrkanden till Teknikarbetsgivarna inför det nya avtal som ska börja gälla 1 april nästa år. Lönekravet på 2,8 procent är baserat på ett ettårigt avtal, men facken kan tänka sig ett längre avtal om man samtidigt kan lösa andra viktiga frågor.

Övriga gemensamma krav är att de branschvisa förkortningarna av arbetstiden ska utökas och att avsättningar till pension ska medföra en rätt till delpension.

Därutöver kräver både IF Metall och Unionen att lägstalönerna höjs och att alla garanteras en löneökning på minst 430 kronor i månaden. De lägsta lönerna ska enligt Metall upp 700 kronor, vilket är i enlighet med de samordnade lönekraven inom LO.

Unionen kräver att restid ska räknas som arbetstid och att deras medlemmar ska få ersättning när de gör en arbetsinsats hemifrån utanför arbetstid.

Nu när avtalsrörelsen dragit igång ajournerar Svenskt Näringsliv och de privatanställda tjänstemännen i PTK sina förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. De ska återupptas under våren 2013.

Flera andra LO-förbund har också lämnat yrkanden. Kommunal kräver, förutom löneökningar på minst 700 kronor i månaden, att antalet visstidsanställda begränsas och färre så kallade delade turer. Delade turer innebär att den anställde får uppdelade arbetspass med håltimmar emellan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.