Infekterat kring avlyssning

FRA2007-05-24
Stämningen är infekterad angående förslaget till utökad signalspaning. Försvarsminister Mikael Odenberg, m, anklagas för lögn av förre justitieministern Thomas Bodström, s.

Försvarsminister Mikael Odenberg har avvisat vissa av socialdemokraternas förslag till förändringar av regeringens proposition. Enligt försvarsministern är förslagen luddiga och delvis omöjliga att genomföra. Det gäller bland annat kravet på att domstol ska besluta om avlyssning. I en träff med riksdagsjournalister i veckan sa Odenberg enligt Svenska Dagbladet att där "fladdrade Bodströms tanke in i papperet”. Det måste finnas en skarp gräns mellan försvarets underrättelseverksamhet och polisens arbete:

– Vi har gett det tillståndsgivande organet en domstolsliknande inriktning. Tingsrätt/hovrätt finns inte på kartan, eftersom det inte handlar om övervakning av svenska medborgare.

Förre justitieministern Thomas Bodström tror inte att det kommer att gå att nå en bred politisk enighet om förslaget.

– Det finns inget som tyder på att det ska gå, säger han till TT.

Enligt Bodström är problemet att Odenberg "fortsätter att ljuga" om att avlyssningen inte gäller enskilda personer eller personer i Sverige.

– Jag har aldrig varit med om att någon agerat så och schabblat bort det som han - och med den arrogansen.

Socialdemokraterna hotar att utnyttja grundlagens möjlighet att bordlägga förslaget under ett år. Regeringens svar har varit att det är bättre att vänta på ett bra förslag än att genomföra ett dåligt.

Mikael Odenberg har uttryckt viss förståelse för om socialdemokraterna inte orkar med att "frivilligt sticka in huvudet och bli medansvariga", sa han i samband med träffen med riksdagsjournalisterna.

– Detta är ett kontroversiellt lagförslag som de väl gärna vill låta mig ta skiten för, sade han enligt SvD.

Försvarsminister Mikael Odenberg, m. FOTO: Lars Hagberg
Försvarsminister Mikael Odenberg, m. FOTO: Lars Hagberg
Riksdagsman Thomas Bodström, s.
Riksdagsman Thomas Bodström, s.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.