Avlyssning läggs på is

FRA2007-05-25
Socialdemokraterna har lämnat förhandlingarna med regeringen om förslaget till utökad signalspaning. Beslutet om att genomföra lagen kommer nu att skjutas upp minst ett år.

Förre justitieministern Thomas Bodström, s, lägger hela skulden för att förhandlingarna inte lett till någon uppgörelse på regeringen. Den var inte beredd att tillmötesgå socialdemokraternas "berättigade krav":

– Vi vill också sätta landets säkerhet främst och anser att det behövs en FRA-lag, men regeringens proposition är för dålig, säger Thomas Bodström enligt TT.

Försvarsminister Mikael Odenberg, m, beklagar att en uppgörelse inte kunde nås och säger till TT att han fortfarande inte vet varför socialdemokraterna valde att hoppa av.

Socialdemokraterna hade gjort en kravlista i tio punkter (se "S ställer krav på signalspaning" ovan till höger) om förändringar i regeringens förslag. Redan när partiets motion lades fram gjorde socialdemokraterna klart att man krävde att regeringen skulle tillmötesgå alla kraven för att få socialdemokraternas stöd.

Det största avståndet mellan regeringen och oppositionen var kring socialdemokraternas krav att tillstånd till avlyssning skulle ges av civil domstol. Den debatt som försvarsminister Mikael Odenberg och Thomas Bodström fört via media om den frågan blev så infekterad att en uppgörelse inte blev möjlig. Också i sak har regeringen sagt bestämt nej till en civil domstolsprövning.

Nu kommer socialdemokraterna att utnyttja möjligheten att förklara förslaget vilande, varför genomförandet av lagen kommer att fördröjas minst ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.