”Inga normala tonårskonflikter”

UNGDOMSVÅRD2010-05-25

De flesta ungdomar på behandlingshem blir aldrig avskilda. Avskiljning används bara när ungdomar riskerar att skada sig själva eller andra, skriver Statens insitutionsstyrelse, SiS, i ett pressmeddelande.

När ungdomar är så våldsamma eller berusade att de riskerar att skada sig själva eller skada andra ungdomar eller personal har personalen vid särskilda ungdomshem rätt att avskilja dem. Medeltiden för avskiljning är i dag en och en halv timme, skriver SiS.

Pressmeddelandet är en reaktion på anklagelserna i radioprogrammet Kaliber att barn och ungdom tvingas klä av sig nakna och måste torka upp egna spyor och avföring i samband med avskiljning.

”Det handlar inte om normala tonårskonflikter. Ungdomarna har överträtt gränser och i många fall skadat andra genom att bruka våld. Det rör sig om ungdomar som har vårdats tidigare på familjehem och på privata behandlingshem, men ändå fortsatt med ett destruktivt och våldsamt beteende. Till slut har placeringen på en låsbar avdelning hos SiS blivit nödvändig”, skriver regionchef Ingvor Gunnarsson.

Det är av säkerhetsskäl det inte finns några möbler i avskiljningsrummen, och av samma anledning kan ungdomarna få lämna ifrån sig bälten och kläder som de kan använda för att skada sig själva med. När ungdomarna inte längre är våldsamma ska avskiljningen omedelbart avbrytas, skriver SiS.

”Situationen vid en avskiljning är oftast väldigt upphetsad och ungdomarna slår, skriker och sparkar mot personal. Det är en svår situation att hantera. Självklart ska en avskiljning ske med respekt och hänsyn till ungdomarna. Man har alltid prövat alla andra sätt att lugna ner innan man fattar beslut om avskiljning”, säger Ingvor Gunnarsson i pressmeddelandet.

Enligt SiS egen statistik avskiljdes under förra året en av fem LVU-placerade ungdomar vid minst ett tillfälle.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA