Inga pengar till nya arbetsförmedlare

VÅRBUDGETEN2009-04-15

Trots att arbetslösheten väntas öka till nästan nio procent i år innehåller vårbudgeten inga nya resurser till att anställa fler arbetsförmedlare. Det blir inte heller mer pengar till arbetsmarknadsutbildningar.

Den ekonomiska krisens snabba fördjupning och utbredning gör att regeringen för andra gången på kort tid måste avsätta mer pengar till arbetsmarknadspolitiken. I vårpropositionen föreslås att ytterligare tio miljarder kronor avsätts för i huvudsak ersättningar till arbetslösa. Arbetslösheten bedöms öka från 6,2 procent 2008 till 8,9 procent i år.

De arbetsmarknadspolitiska programmen väntas få 46 000 fler deltagare än regeringen räknade med i höstens budgetproposition. I förstärkningen på tio miljarder kronor ingår omkring 2,4 miljarder kronor för att finansiera fler långtidsarbetslösas deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin och i jobbgarantin för ungdomar. Regeringen talar också om förstärkta förmedlingsinsatser och fler praktikplatser.

Men förslaget innebär inget resurstillskott för Arbetsförmedlingen, enligt Lena Liljebäck, Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör.

– Det skulle i så fall ha kommit som en höjning av vårt förvaltningsanslag, och något sådant har vi inte fått.

Anslaget till arbetsmarknadspolitiska utbildningar och andra aktiva insatser höjs inte heller, i stället minskas anslaget marginellt. Vad gäller praktikplatserna bedömer Lena Liljebäck att vårpropositionen innebär en utökning med endast ett par tusen platser.

ST kritiserar i ett pressmeddelande regeringen för att den tar till alltför passiva – men billiga – åtgärder, såsom jobb- och utvecklingsgarantin.

– Satsa på fler utbildningsplatser så att de arbetslösa kommer ut med en aktuellare utbildning eller kompetens när konjunkturen vänder, säger förbundsordförande Annette Carnhede.

Även TCOs ordförande Sture Nordh tycker att vårproppen har en ”lågbudgetprofil”.

– Om man inte gör omfattande och kvalitetssäkrade åtgärder nu upprepar vi 90-talskrisens misstag. Då permanentar vi på nytt ett stort utanförskap och en lägre sysselsättning. Det är det stora hotet mot den framtida välfärden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA