Inget åtal mot IT-teknikern

SKATTEVERKET2008-09-12
Förundersökningen mot den IT-tekniker som Skatteverket anklagat för sabotage är nedlagd. Åklagaren har inte funnit bevis för att mannen haft för avsikt att skada myndighetens datasystem.

– Jag och min familj är jätteglada. Det visar att det i alla fall finns någon rättvisa, säger IT-teknikern till
ST Press.

Han säger att han haft ett helvete sedan han avskedades från Skatteverket för sabotage för mer än ett år sedan.

Enligt sin dåvarande arbetsgivare ska han medvetet ha tagit bort filer som behövdes för att övervaka myndighetens datasystem. IT-teknikern avskedades och Skatteverket överlämnade ärendet till åklagare. Mannen krävdes också på en halv miljon kronor i skadestånd.

IT-teknikern har tidigare sagt till ST Press att larmsystemet borde ha fungerat hela tiden. Enligt honom bottnade allt i trakasserier från en chef. IT-teknikern får också stöd av tidigare kolleger.

Nu är det klart att IT-teknikern inte kommer att ställas inför rätta.

– Det går inte att bevisa något uppsåtligt brott, säger Henrik Söderman, åklagare vid Västerorts åklagarkammare.

Mannens fackförbund, Jusek, har överklagat avskedandet till Arbetsdomstolen. Dit har även Skatteverket vänt sig med sitt skadeståndskrav på en halv miljon kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.