Inspektioner minskade en femtedel 2014  

ARBETSMILJÖ2015-04-17

Under förra året genomförde Arbetsmiljöverket 15 304 inspektioner. Det var 20 procent färre än 2013, enligt siffror som redovisas av Arbetet. Sedan 2006 har inspektionerna minskat med 41 procent.

Det minskande antalet inspektioner har gått hand i hand med att personalen vid Arbetsmiljöverket har minskat. Kritiken från de fackliga organisationerna har varit stark mot att tillsynen av arbetsmiljön har minskat så kraftigt. Förra året var skyddsombud i alla LO-förbund kritiska mot hur samverkan med myndigheten fungerar, skriver Arbetet.

”Det är helt oacceptabelt att det minskar så mycket från en redan för låg nivå. Det visar klart och tydligt att verket behöver mer resurser. Det har gått så långt att många ser verket enbart som en informationsmyndighet och inte som en inspektionsmyndighet”, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet, till tidningen.

Avdelningschefen Håkan Olsson på Arbetsmiljöverket håller inte med om att myndigheten bara skulle syssla med information:

”Vi bedriver tillsyn och är också en kravställande myndighet. Vi är en inspektionsmyndighet, men vi ger givetvis också information”, säger han till Arbetet.

Enligt Håkan Olsson finns flera förklaringar till att inspektionerna minskade kraftigt förra året. Det gjordes flera tillsynsinsatser som var ovanligt resurskrävande, till exempel satsningen på kvinnors arbetsmiljö och arbetsmiljö i skolan. Under samma tid organiserades också myndigheten om, samtidigt som arbetssätten förändrades.

”Vi har gått från att vara drygt 380 inspektörer 2006, till 240 i dag. Det vore konstigt om det inte märktes”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA