Internationellt stöd för Arbetslivsinstitutet

ARBETSLIV2006-11-02

Internationella protester mot nedläggningen av Arbets-livsinstitutet strömmar in. Hittills har 114 universitet och forskningsinstitut världen över uppmanat den svenska regeringen att tänka om.

”En upprörande förlust av enormt intellektuellt kapital av internationellt värde”, skriver amerikanska Harvarduniversitetet. ”Har spelat en viktig roll för att förbättra arbetslivet”, heter det i protesten från Sorbonne-universitetet i Paris. ”Institutet har vunnit ett exceptionellt rykte bland både forskare och praktiker”, kommenterar London School of Economics.

Listan med protesterande forskningsinstitutioner finns utlagd på Arbetslivsinstitutets hemsida.

Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård på närings-departementet understryker att arbetslivsforskningen inte ska försvinna.

– Det är väldigt viktigt att den bedrivs, men under en annan hatt – på universitet och högskolor. Och vi tror att den forskningen står sig på den fria forskningsmarknaden.

Har de 114 protesterande lärosätena missuppfattat situationen?

– De kanske inte är informerade om att Arbetslivsinstitutet är en myndighet under regeringen, säger Eva Uddén Sonnegård. Forskning ska bedrivas på universitet och högskolor.

En person inom Regeringskansliet ska utreda var Arbetslivs-institutets nuvarande forskningsverksamhet skulle kunna bedrivas och var dess bibliotek ska placeras. En annan fråga som utreds är vad som ska ske med den skyddsombudsutbildning som institutet skött och fått anslag för.

– Den frågan kommer att lösas innan institutet läggs ned den 1 juli nästa år, lovar Eva Uddén Sonnegård.

Ingen av dessa frågor kommer dock att vara besvarade när riksdagen i december fattar beslut om nedläggning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA