Introduktionen brister för bemanningsanställda

ARBETSMILJÖ2018-06-04
Bemanningsanställda får ofta dålig introduktion på sin arbetsplats, konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 880 arbetsställen. Också det förebyggande arbetsmiljöarbetet har brister.

Arbetsmiljöverket har inspekterat 880 arbetsställen med bemanningsanställda. Det har resulterat i totalt 577 meddelanden om krav på att åtgärda brister i arbetsmiljön. De vanligaste problemen var brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet och i introduktionen av ny personal.

”Det förebyggande arbetet ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten både hos bemanningsföretaget, som har arbetsgivarrollen, och kundföretaget, eftersom de har arbetsledaransvaret och det konkreta arbetet utförs hos dem. Bemanningsföretagen behöver även ha kunskap om kundföretagens arbetsplatser och säkerställa att bemanningsanställda får en god introduktion samt att arbetsuppgifterna är undersökta och riskbedömda”, kommenterar generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Enligt Arbetsmiljöverkets rapport hyr vart femte arbetsställe varje år in arbetstagare. Totalt är cirka 83 000 årsarbetskrafter sysselsatta i bemanningsföretag. Många är unga och oerfarna och mer än var femte är utlandsfödd. Kortare uppdrag och anställningar på olycksdrabbade arbetsplatser bidrar till att bemanningspersonal i högre utsträckning än andra är utsatta för risker på jobbet. 

Mer än sex av tio inspekterade arbetsställen har fått krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet. Kraven handlar främst om att det saknas rutiner för undersökning och riskbedömning eller att de skriftliga rutiner för förebyggande arbetsmiljöarbete som finns inte fungerar i praktiken. 

Bemanningsanställda råkade under åren 2011-2015 ut för 13 arbetsolyckor per 1 000 anställda, att jämföra med 7 per 1 000 för samtliga branscher.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.